De noodzaak van een blauwdruk voor starters
Een blauwdruk is noodzakelijk
Tijdens de “First Book Writing Challenge” die wij in het voorjaar van 2018 hebben georganiseerd, kwamen wij erachter dat bijna alle beginnende schrijvers moeite hebben met het maken van een blauwdruk voor hun boek. Jean-Pierre Doran had destijds hier inmiddels al zoveel ervaring mee, dat wij voor deze training de tijd die beginners nodig hadden om een blauwdruk te maken volledig verkeerd hadden ingeschat. Wij hadden 15 minuten ingepland tijdens de eerste trainingsdag om een blauwdruk te maken, alleen bleek het dat deelnemers gemiddeld 4 uur nodig hadden voor het maken van hun blauwdruk.
Wat blijkt is dat ervaren schrijvers al een blauwdruk vormen tijdens het nadenken over een nieuw boek. Tijdens het nadenken en brainstormen over hun nieuw boek, wordt er inspiratie getriggerd waardoor er automatisch een blauwdruk begint te vormen in hun hoofd. Dus wanneer ervaren schrijvers gaan zitten om hun blauwdruk te maken, hoeven zij het bijna alleen nog maar op te schrijven. Onze deelnemers hadden dit denkproces natuurlijk nog niet doorlopen en dat maakte het voor hun onmogelijk om op dat moment hun blauwdruk op te schrijven. Wij hebben dit dus onderschat tijdens de voorbereidingen van deze training.
Verhaal als startpunt
Om het denkproces te stimuleren en structureren voor onze deelnemers, hebben uiteindelijk alle deelnemers een samenvatting van hun boek laten opschrijven van ca. 1000 woorden. Tijdens het schrijven van de samenvatting hebben zij zich de volgende vragen gesteld:
- Waarom wil ik dit boek schrijven
- Wat wil ik met mijn boek bereiken
- Voor wie schrijf ik dit boek
- Wat wil ik de lezer meegeven
- Waar gaat mijn boek over
Uit deze samenvatting lieten wij hen vervolgens de hoofdthema’s (meest belangrijke punten), in de zin van kernwoorden, halen om vervolgens te kunnen gebruiken als hoofdstukken voor hun boek. Vervolgens gaven wij de opdracht om per hoofdthema 3 tot 6 subthema’s op te schrijven. Op deze manier hebben wij de deelnemers geholpen met het creëren van hun blauwdruk. De kernwoorden van de hoofdthema’s werden de hoofdstukken van het boek, en de kernwoorden van de subthema’s werden de paragrafen.
Dit is één van de meest eenvoudige manieren om een blauwdruk te creëren voor jouw boek, en het kost je niet meer dan 30 minuten om dit voor elkaar te krijgen. Want iemand die een boek wil schrijven, weet ongeveer waar ze over willen schrijven. De eerste 1000 woorden samenvatting kun je schrijven zoals je een vriend aan het vertellen bent over jouw idee om een boek te schrijven.
Creatief schrijfproces
Nadat jouw blauwdruk klaar is, is het een kwestie van schrijven. Je hoeft niet per definitie van boven naar onder te werken, of in een bepaalde volgorde. Voor Jean-Pierre werkt het om van begin tot eind te schrijven, maar er zijn mensen die aan de hoofdstuk werken waar ze op dat moment het meest inspiratie voor hebben. Alles is hier goed, want schrijven is kunst en geen exacte wetenschap. Het kan ook zijn dat de blauwdruk gaandeweg het schrijven zal veranderen, voel je vrij om dit te veranderen. Blauwdruk staat niet vast, aanpassingen in de blauwdruk kan ook onderdeel van het creatieve proces zijn tijdens het schrijven. Let er wel op dat het aanpassen (lees perfectioneren) van de blauwdruk géén doel op zich wordt!
Het maken van een goede blauwdruk heeft er mede voor gezorgd dat alle deelnemers van de “First Book Writing Challenge” allen hun boek binnen 8 weken hebben kunnen schrijven en sommigen zelfs publiceren.
“The first draft is just you telling yourself the story.” – Terry Pratchett